Relejski izhod

Najbolj osnovni element vsakega pametnega sistema je relejski izhod. Aktuatorji z relejskimi izhodi se ločijo glede na način montaže – montaža na DIN letev ali montaža v dozo.

Levo: montaža v dozo / Desno: montaža na DIN letev

Ali glede na število izhodov, ki jih aktuator ponuja – število izhodov se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca opreme.

Aktuatorji z različnim številom izhodov

Relejski izhodi so lahko 6A, 10A, 16A, 20A. Odvisno od potreb. V praksi se pogosto izkaže najbolje, da se uporabi 10A verzijo in se dogradi inštalacijske kontaktorje, kjer je potreba po preklopu večjih moči.

Primer vezave

Aktuatorji z relejkimi izhodi obstajajo tudi v izvedbi, ki merijo električni tok na vsakem releju. Primer uporabe: Rele, ki napaja tokokrog luči se sklene. Ker so določene luči v okvari, teče skozi rele premajhen tok in aktuator javi napako.

Primer aktuatorja z meritvijo toka

Relejski izhod se lahko nastavi, da upravlja razsvetljavo, porabnike (vtičnice, pečice,…), vrata (na primer ustvari “start” pulz za odpiranje garažnih ali vhodnih vrat), …

Omeniti velja tudi kombinirane aktuatorje. Ti združujejo aktuatorje z relejskimi izhodi in aktuatorje za upravljanje senčil v en element. Več o tem si lahko preberete tukaj.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close