DALI sistem

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) je eden izmed načinov senčenja oziroma dimmanja razsvetljave. Je mednarodni standard, ki zagotavlja izmenljivost dušilk za senčenje razsvetljave od različnih proizvajalcev. Na ta način imajo projektanti, proizvajalci svetil, inštalaterji in končni porabniki možnost izbire dušilk od različnih virov. DALI je idealen, poenostavljen, digitalni način komunikacije, prilagojen za potrebe sodobne svetlobne tehnologije.

KNX in DALI se povezujeta preko KNX/DALI vmesnika.

KNX/DALI vmesnik


KNX/DALI vmesnik deluje kot napajalnik za DALI linijo. Na DALI liniji je lahko samo en napajalnik in do maksimalno 64 dušilk. Linija običajno ne sme vsebovati DALI senzorjev gibanja, DALI stikal ali drugih DALI senzorjev, ker jih KNX/DALI vmesniki ne prepoznajo. Luči se običajno upravljajo preko senzorjev iz KNX sistema.

Primer KNX/DALI sistema

DALI dušilke se med seboj lahko povežejo v serijo (zaporedno), v zvezda vezavi ali v strukturi drevesa. Linija se ne sme zazankati.

Levo: vezava v seriji (zaporedno), Desno: zvezda vezava
Kombinacija serijske in zvezda vezave. Struktura drevesa.

Napetost na liniji je običajno 16 V – ta je lahko v območju med 22,4 voltov do 9,5 voltov. DALI dušilka potrebuje stalno napajanje (230V) in DALI komunikacijo, ko jo predstavlja dvožilni kabel. Presek komunikacijskega kabla je predstavljen v spodnji tabeli.

Priporočen premer DALI komunikacijskega kabla glede na dolžino DALI linije

Za DALI linijo se lahko uporabi 5 žilni kabel.

Primer uporabe 5 žilenga kabla za DALI linijo

Namig:
Če DALI dušilka izgubi povezavo z DALI komunikacijo, se običajno luč prižge na 100% in je ni možno več upravljati. Ugasne se jo lahko z izklopom varovalke, ki napaja luč.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close